I dag torsdag den 13 april lanserar Förbundet Blödarsjuka i Sverige kampanjwebben www.blodarsjuk.nu för att uppmärksamma att tjejer också har blödarsjuka. 50 000 tjejer i Sverige har blödarsjuka utan att veta om det. För att fler ska få en diagnos går nu blödarsjuka kvinnor ut och berättar sin historia.
Amanda är 21 år och lider av rikliga och långvariga menstruationsblödningar till följd av sin blödarsjuka. När det var som värst blödde hon uppemot 25 dagar i månaden. Via Förbundet Blödarsjukas nya kampanjwebb, www.blodarsjuk.nu, går hon nu ut och berättar sin historia för att hjälpa andra.
− För mig är det viktigt att sprida kunskap om blödarsjuka, främst tjejer och blödarsjuka eftersom jag själv mött på bristande kunskap inom både vården och samhället. Det finns för lite forskning om kvinnor och blödarsjuka. Allt för många tjejer lider av blödningssymtom som rikliga menstruationer, utan att veta om att det kanske ligger en blödarsjuka i botten. Vi måste prata om det för att andra tjejer ska få ett perspektiv på vad som är ”normalt” och inte, säger Amanda Kästel.
På kampanjwebben visas också filmen om tjejer och blödarsjuka och annan ”blödig” fakta samt frågor och svar. Kampanjsidan riktar sig främst till alla de flickor och kvinnor som lider av blödningssymtom i tysthet och ännu inte fått en diagnos.
Blödarsjuka är samlingsnamnet på ett antal kroniska blödningsrubbningar som begränsar kroppens förmåga att koagulera blod. De vanligaste formerna som drabbar kvinnor är von Willebrands sjukdom och trombocytfunktionsdefekter. Vanliga symtom är rikliga menstruationer, näsblödningar, blåmärken och förlängd blödning efter operation eller förlossning. Även en mildare form av blödningsrubbning kan orsaka svåra blödningar i samband med operation, olycka eller förlossning. Därför är det viktigt att alla som misstänks ha en blödningsrubbning utreds.
Måndagen den 17 april 2017 är det World Hemophilia Day och Förbundet Blödarsjuka i Sverige arbetar aktivt för allas rätt till diagnos.
Källa: Förbundet Blödarsjuka i Sverige
Inlägget Blödarsjuka tjejers egna berättelser på ny kampanjwebb dök först upp på Medicinsk access.