Forskare vid Lunds universitet har funnit att aptithormonet CART regleras av glukos och finns i större mängd hos personer med typ 2-diabetes. – Det kan vara kroppens eget försvarssystem för att sänka blodsockernivån vid typ 2-diabetes, säger docent Nils Wierup som lett studien.
Aptithormonet CART styr inte bara våra mättnadskänslor. En ny studie visar nu att det även bidrar till ökad insulinfrisättning och minskad glukagonproduktion. CART (cocaine- and amphetamine-regulated transcript) är ett hormon som mest studerats i hjärnans centrum för apritreglering.
Vilken roll hormonet spelar i alfa- och betacellerna i bukspottkörteln har tidigare varit okänt. Forskarlaget bakom den nya studien har nu visat att CART förekommer i människans alfa- och betaceller, samt att celler från individer med typ 2-diabetes har mer av CART än friska.
- Det kan vara de höga glukosvärdena som triggar produktionen av CART, säger Nils Wierup.
Studien visar också att CART ökar effekten av GLP-1, ett tarmhormon som sänker blodsockernivåerna. GLP-1 utgör basen för de senaste läkemedlen mot typ 2-diabetes genom att stimulera kroppens egen insulinproduktion.
De nya fynden kan på sikt leda till framtida läkemedel för typ 2-diabetes menar Nils Wierup. Men då CART-hormonet i dag bara finns att tillgå för forskningsbruk krävs dock en vidareutveckling av den verksamma molekylen som ger motsvarande effekt på konstgjord väg.
Dessutom är receptorn som binder till molekylen ännu okänd.
- Men vi tror att vi är den på spåren, säger Nils Wierup och fortsätter; när vi hittar den okända receptorn hoppas vi kunna förklara de biologiska mekanismerna bakom CARTs funktion vilket förhoppningsvis kan leda till nya läkemedel och bättre läkemedel på sikt.
Vetenskaplig artikel i Diabetologia
CART is overexpressed in human type 2 diabetic islets and inhibits glucagon secretion and increases insulin secretion. Diabetologia. 2016 Jun 23. http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-016-4020-6
Källa: Lunds Universitet Foto: Roger Lundholm
Inlägget Ny upptäckt vid typ 2-diabetes dök först upp på Medicinsk access.