Personer som i fosterstadiet exponerats för alkohol kan senare i livet få svårt att klara studier, familj och arbete. Många får även problem med sin psykiska hälsa. Eftersom dessa problem beror på att den gravida kvinnan dricker alkohol, skulle de gå att förhindra. Men preventiva insatser bör ta fasta på mer än bara den enskilda kvinnans ansvar. Det sägs i en avhandling från Göteborgs universitet.
Om en gravid kvinna dricker alkohol kan det leda till att barnet föds med fysiska skador och funktionsnedsättningar. Senare under barndomen kan det även uppvisa beteendestörningar. Detta finns väl belagt. Men hur det sedan i vuxen ålder går för de här individerna är det få studier som tittat på.
För att fylla den luckan har Jenny Rangmar studerat olika psykologiska aspekter bland vuxna personer med så kallat fetalt alkoholsyndrom (FAS), det vill säga en svår form av alkoholskada som sker i fosterstadiet. Undersökningen baseras på analyser av medicinska journaler, dataregister samt olika psykologiska tester.
Resultaten visar att personer med diagnosen FAS i vuxen ålder kan ha kognitiva funktionsnedsättningar som gör det svårt att klara av en utbildning, att vara förälder eller att sköta ett arbete.
Jenny Rangmar konstaterar att de flesta har vuxit upp utan sina biologiska föräldrar i samhällsvård, ofta i familjehem. Hälften av FAS-gruppen har arbete och den andra hälften försörjer sig via sjukpension och/eller socialbidrag. En stor andel, och betydligt fler än i en jämförelsegrupp, hade behandlats på sjukhus för psykiatrisk sjukdom.
– Framförallt var ångest och depression vanligt förekommande, säger Jenny Rangmar.
Däremot var både kriminalitet och alkohol- eller narkotikamissbruk mindre vanligt i FAS-gruppen än bland dem i jämförelsegruppen som också hade vuxit upp i familjehem.
– Det tyder på att placering i samhällsvård kan vara en skyddsfaktor för individer med FAS, fortsätter hon.
Jenny Rangmars studie visar också att socioekonomiska faktorer liksom kvalitén i relationer och uppväxtmiljö sannolikt har större betydelse för den psykosociala situationen senare i livet än om uppväxten är i det biologiska hemmet eller inom samhällsvård.
Eftersom FAS orsakas av att modern dricker alkohol under graviditeten skulle de här problemen kunna förebyggas. Samtidigt vill Jenny Rangmar betona att det kan finnas många olika anledningar till att en kvinna inte avstår från att dricka när hon väntar barn. Hon kan vara omedveten om att hon är gravid, hon kan vara alkoholberoende och därför ha svårt att avstå eller hon kan befinna sig i en miljö där sociala normer gör det svårt att låta bli, som exempel.
– Därför är det viktigt att i diskussioner om hur preventiva insatser bör utformas tänka på att ansvaret inte enbart är den enskilda kvinnans, säger Jenny Rangmar.
Avhandlingens titel: Fetal alcohol syndrome in adulthood – psychological, psychosocial and neuropsychological aspects of life in individuals who were prenatally exposed to alcohol.
Mer om avhandlingen finns på: http://hdl.handle.net/2077/44286
Källa: Göteborgs Universitet Foto: Arkiv
Inlägget Fosterskador av alkohol ger konsekvenser hela livet dök först upp på Medicinsk access.