Två olika vetenskapliga studier tilldelas i år medel ur Svenska Celiakiförbundets forskningsfond. Båda projekten ska titta närmare på sambanden mellan celiaki och tarmens bakterieflora. Det är förbundets vetenskapliga råd samt experter från de nordiska länderna som bedömer de ansökningar om forskningsbidrag som förbundet tar emot, säger Generalsekreterare Christina Ralsgård ( Bilden )
Daniel Agardh, docent vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, tilldelas 200 000 kronor för att studera tarmbakteriefloran hos barn.
- Barn med celiaki har en annan tarmflora än friska individer. Syftet med den här studien är att ta reda på om den rubbade tarmfloran är konsekvensen av en sjuk tarm eller om tarmfloran har med själva uppkomsten av celiaki att göra, säger Daniel Agardh.
Marie-Louise Hammarström, professor i immunologi vid Umeå universitet, tilldelas 100 000 kronor för att analysera hur celler i tarmen reagerar på gluten och tunntarmens bakterieflora.
- Syftet är att förstå vilka faktorer som startar skadan i patientens tarm. En förutsättning för att kunna bota och förebygga celiaki är att vi förstår vad som ligger bakom sjukdomens uppkomst och mekanism, säger Marie-Louise Hammarström.
Celiaki, som även kallas glutenintolerans, är en sjukdom som innebär att man inte tål gluten. Hos en person som har celiaki orsakar gluten inflammation i tunntarmen. Det finns ingen medicin mot celiaki, den enda behandlingen är en livslång strikt glutenfri kost.
Svenska Celiakiförbundet är intresseorganisationen för alla som har sjukdomen celiaki (även kallad glutenintolerans). Förbundet företräder också laktosintoleranta, samt de som inte tål mjölk – eller sojaprotein. Celiakiförbundet arbetar för att öka kunskapen i samhället om dessa diagnoser.
Målsättningen är att medlemmarna ska kunna leva ett så friskt liv som möjligt och ha tillgång till livsmedel fria från gluten, laktos, mjölk – eller sojaprotein.
Källa: Svenska Celiakiförbundet
Inlägget Barn med celiaki har en annan tarmflora än friska individer dök först upp på Medicinsk access.