Som första sjukhus i världen behandlar Akademiska patienter med en ny antikropp mot spridd cancer. Antikroppen, som stimulerar immunförsvaret, injiceras direkt i metastaserna, i stället för via blodet som tidigare behandlingar av detta slag. Behandlingen ges inom ramen för en klinisk studie.
– Målgruppen är patienter med spridd cancer, till exempel malignt melanom och njurcancer, som redan fått etablerad behandling. Antikropparna ges som injektion varannan vecka direkt in i dottertumörerna och förhoppningen är att immunsystemet ska aktiveras och även angripa de metastaser som inte behandlas, säger Gustav Ullenhag, ( Bilden ) docent och överläkare på onkologkliniken, Akademiska sjukhuset, huvudansvarig för studien.
Akademiska har tagit in de första patienterna i studien som beräknas pågå under två år. Karolinska universitetssjukhuset är det andra prövningscentrat i Sverige. Även centra i Danmark och Storbritannien deltar. Framförallt undersöks vilken dos som är optimal. Därefter ska fortsatta studier fastställa hur effektiv behandlingen är. Studien genomförs i samarbete med röntgenspecialister vid bild- och funktionsmedicinskt centrum och forskarna räknar med att inkludera upp till 40 patienter.
– De antikroppar som används i rutinsjukvården idag ges direkt i blodet eller möjligen i underhuden. Vissa antikroppar är sannolikt effektivare när de ges som injektion direkt i dottertumörer. Dessutom kan en sådan behandling ge mindre biverkningar, avrundar Gustav Ullenhag.
Källa: Akademiska sjukhuset
Inlägget Ny antikroppsbehandling mot spridd cancer dök först upp på Medicinsk access.