Vid den årliga EHA kongressen i juli (European Hematology Association) presenterade Sanofi data från en fas II studie gällande substansen SAR302503, en selektiv JAK2-hämmare, som utprövas för behandling av patienter med myelofibros. Resultaten visar att SAR302503 ger en kliniskt relevant reduktion av mjältvolymen och kliniska symtom samt att den är väl tolererad. För patienter med myelofibros är resultatet lovande, det innebär att det inom en snar framtid kan finnas ytterligare ett läkemedel att tillgå för att behandla denna svåra sjukdom. Resultaten från fas III studien JAKARTA kommer att presenteras vid ett senare medicinskt möte.
Det pågår en omfattande forskning kring JAK2 och dess betydelse för uppkomsten av olika maligna hematologiska sjukdomar. Vid myelofibros har en specifik mutation kunnat påvisas hos drygt hälften av patienterna, JAK2 V617F. Mutationen leder till en aktivering av JAK-STAT systemet. SAR302503 har dock effekt hos patienter både med och utan JAK2 mutation.
Myelofibros är en ovanlig form av elakartad blodsjukdom och för patienter med så kallad intermediärrisk-2 och högrisk, vilket är de två patientgrupper som ingår i denna studie, är prognosen dålig. I dag utgör benmärgstransplantation den enda botande behandlingen men detta kan inte erbjudas till alla patienter. I dagsläget finns bara ett godkänt läkemedel för denna sjukdom.
Professor Moshe Talpaz, verksam på sektionen för hematologi och onkologi vid Michigan University USA, är huvudprövare för fas II studien ARD11936. Under en muntlig presentation under EHA redovisade han resultaten från denna studie.
- Resultaten som vi fick se i studien med SAR302503 är uppmuntrande, nya behandlingsmetoder behövs och är viktiga för dessa mycket svårt sjuka patienter, säger professor Moshe Talpaz.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Professor Moshe Talpaz i laboratoriet. Foto: Scott R.Galvin
Fas II studien ARD11936 är en randomiserad studie där tre olika doser av SAR302503 har prövats på 31 patienter med primär myelofibros eller myelofibros efter tidigare polycytemia vera eller essentiell tromocytemi. Syftet var att utvärdera effekt och säkerhet av SAR302503 administrerad en gång dagligen i doserna 300 mg, 400 mg och 500 mg avseende volym på mjälten samt kliniska symptom. Primär endpoint var andelen patienter som uppnådde en reduktion av mjältens volym med 35 procent, undersökt med magnetisk resonanstomografi (MRI) i slutet av cykel 6. Sekundär endpoint var symtomförbättring samt effekt på andelen celler som har JAK2 V617F mutationen.
I de tre behandlingsarmarna på 300, 400 och 500 mg uppnåddes en reduktion av mjälten med 35% hos 30%, 60% respektive 55% i de olika patientgrupperna.
- Detta är lovande resultat som inger hopp om att kunna erbjuda förbättrad behandling för patienter med myelofibros, en sjukdom med mycket svåra symptom och i högriskgrupper föreligger hög dödlighet. Det är glädjande att vi kan se förbättringar för dessa patienter, säger Peter Johansson, överläkare, sektionen för hematologi vid Uddevalla sjukhus.
I det kliniska studieprogrammet för SAR302503 har fas III studien, JAKARTA, nyligen avslutats. Förutom reduktion av mjältvolymen samt kliniska symtom, har man även studerat om substansen bromsar, alternativt minskar, fibrosbildningen i benmärgen och därigenom skulle kunna påverka sjukdomsprogressen. Resultat från JAKARTA kommer att presenteras på ett senare medicinskt möte.
Om Myelofibros
Polycytemia vera (PV), essentiell trombocytemi (ET) och primär myelofibros (PMF) är en grupp av närbesläktade maligna blodsjukdomar som gemensamt benämns myeloproliferativa neoplasier (MPN). De har alla sitt ursprung i en hematopoetisk stamcell. Myelofibros (MF) karaktäriseras av fibros eller ärrbildning i benmärgen, anemi och svåra livskvalitet nedsättande symtom. Symtomen är bland annat svår viktnedgång, nattsvettningar och uttalad trötthet. Mjälten är ofta kraftigt förstorad och kan ge symtom i form av fyllnadskänsla i buken eller buksmärtor. Incidensen är ca 0.5-1 fall per 100 000 invånare och år. Den enda botande behandlingen är benmärgstransplantation, men detta kan inte erbjudas alla patienter. Det finns ett stort behov av nya läkemedel som påverkar den underliggande sjukdomen och inte bara erbjuder symtomkontroll.
Om fas II studien
Fas II syftar till att kartlägga effekt och säkerhet vad gäller substansen SAR302503, en selektiv JAK2-hämmare, hos patienter med myelofibros. I studien har man undersökt hur många patienter som får en reduktion av förstorad mjälte med 35 % av mjältvolymen. Man har också undersökt hur SAR302503 påverkar signalsubstanser i blodet, bl.a. cytokiner, som kan påverka inflammation och kliniska symptom. Denna del av studien syftar till att se samband mellan cytokinmodulering och påverkan på mjälte, kroppsvikt och kliniska symptom.
Källa: Sanofi Foto: Scott R.Galvin
Inlägget Lovande resultat från fas II studie för behandling av Myelofibros dök först upp på Medicinsk access.