TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, har beslutat att Lundbecks läkemedel Brintellix (vortioxetin) ingår i läkemedelsförmånen från den 26 november 2014 för de patienter som provat, och inte uppnått behandlingsmålen med minst ett antidepressivt läkemedel och avbrutit behandlingen.
Brintellix är ett antidepressivt läkemedel som används vid behandling av egentlig depression hos vuxna och verkar genom modulering av serotonerg receptoraktivitet samt genom att hämma serotoninåterupptaget. Läkemedlet har en gynnsam biverkningsprofil och har i studier visat sig vara viktneutralt och sexuella biverkningar är på placebonivå i dosintervallet 5-15mg.
Brintellix är studerat i ett omfattande kliniskt studieprogram, med över 6 700 patienter varav fler än 3 700 behandlats med Brintellix.
- Brintellix har effekt på flera olika patientgrupper, såsom: Patienter med suboptimal respons till tidigare behandling med SSRI/SNRI (escitalopram, citalopram, paroxetin, duloxetin eller venlafaxin)
- Patienter med komorbid av ångest. – Patienter med svår depression. – Äldre (>65 år)
Olika behandlingsbehov för depression
Patienter med depression utgör en heterogen patientgrupp, vilket gör att det behövs flera olika behandlingsalternativ och läkemedel med olika verkningsmekanismer. Läkemedelsbehandling är en viktig del i behandling av depression och det finns idag ett stort antal antidepressiva läkemedel att välja på, detta till trots är det en betydande del av patienter som inte tillfrisknar helt efter en första behandling med antidepressiva läkemedel. Många patienter, som kliniskt svarar bra på behandling med avseende på depressiva symptom, kan ha kvarvarande symptom som kan begränsa deras sociala funktion och öka risken för återfall. Det finns också många patienter som inte tolererar behandling med dagens antidepressiva läkemedel på grund av biverkningar. Vanliga biverkningar vid behandling med antidepressiva läkemedel är illamående, sömnlöshet, trötthet, sexuell dysfunktion samt viktuppgång och det är därför viktigt att det finns alternativ för de patienter som måste byta till ett annat antidepressivt läkemedel.
Byte av antidepressiva läkemedel som behandlingsalternativ
Enligt kliniska riktlinjer ska patienter starta antidepressiv behandling med ett generiskt SSRI. Det är dock många patienter som behöver byta läkemedel under den depressiva episoden eftersom inte alla patienter svarar tillfredsställande på den medicinska behandlingen. Många patienter får också biverkningar som gör att de avbryter behandlingen. Data från både kliniska studier och kliniska riktlinjer visar att ett behandlingsbyte på grund av otillräcklig respons eller problem med biverkningar är vanligt i klinisk praxis. Svenska riktlinjer rekommenderar doshöjning eller byte till ett antidepressivt läkemedel med annorlunda verkningsmekanism om symptomfrihet inte uppnåtts efter två till tre månader.
“Vi tycket att det är mycket glädjande att patienter som lider av en depression och inte når behandlingsmålen får ytterligare ett behandlingsalternativ.” säger Björn Velin, VD på H. Lundbeck.
Depression är en allvarlig sjukdom som är förenad med påtaglig nedsättning av livskvalitet, försämring av fysisk hälsa, negativ påverkan på arbete och social funktion. I Sverige lider cirka 5 procent av befolkningen av depression och livstidsprevalensen för depression som kräver behandling är uppskattad till 25 procent för kvinnor och 15 procent för män [1].
[1]Källa:Läkemedelsverket http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Sjukdom-och-behandling/Behandlingsrekommendationer—listan/Depression-hos-vuxna-och-aldre/
Källa: H Lundbeck
Inlägget Brintellix® mot egentlig depression ingår i högkostnadsskyddet dök först upp på Medicinsk access.